Seitankinkku

VegeMix Seitanpaistiaineksesta valmistuva seitanpaisti, tai puhekielessä tuttavallisemmin seitankinkku (vaikka kinkkua tämä ei todellakaan ole!), käy vallan hyvin joulupöydän keskiöön. VegeMix seitanpaisti sopii miedon makunsa ja mureahkon rakenteensa vuoksi moneen suuhun.

Tarjoile esimerkiksi keitettyjen tai uunissa rapeaksi paistettujen perunoiden ja ruskeakastikkeen kera!

Valmistusohje

Valmista Vegemix Seitanpaisti pussin ohjeiden mukaan foliossa paistaen. Tarvitset ainespussin lisäksi vain vettä ja öljyä, ja halutessasi sinappia ja korppujauhoa hunnutukseen.

Ruskeakastike

  • 100 g margariinia
  • 1-2 sipulia tai 1 rkl sipulijauhetta
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 litra vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl valkopippuria

Kuullota sipuli pienessä määrässä öljyä tai margariinia ja ota pannulta sivuun. Tiputa pannulle loput margariinista sekä vehnäjauho ja ruskista tumman ruskeaksi samalla sekoittaen. Lisää sipulit ja vesi ja sekoita hyvin mausteiden kera. Anna kiehua miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Reseptillä valmistuu n. litra kastiketta eli siitä riittää useammalle aterioijalle.

Rapeat uuniperunat

  • 1 kg perunoita
  • 0,5 dl öljyä
  • mausteita, esim. 1/2 tl suolaa, 1 tl mustapippuria, 1 tl valkosipulirouhetta

Leikkaa pestyt perunat noin 3 cm paloiksi. Sekoita kulhoon öljy ja mausteet ja lisää perunat, sekoita hyvin ja kaada lopuksi suureen uunivuokaan tai pellille. Paista uunissa mieluusti grillivastuksella n. 20-30 minuuttia 200-225 asteessa kunnes perunat näyttävät rapeilta ja ovat saaneet kunnolla väriä pintaan. Voit myös nostaa uunin lämpötilaa yli 250 asteen paiston loppuvaiheessa n. 5-10 minuutiksi.

 

Kikherne”munakas” eli kikhernekäs (tai socca)

Erityisesti vegaaneille ja kananmuna-allergisille sopiva kikhernekäs on monipuolisesti muunneltava letun muotoinen ruoka. Perusohjeella saat n. 2 pientä tai yhden ison letun. Nesteen määrää varioimalla saat kiinteämpiä ja juoksevampia versioita. Paksu lettu jää sisältä mehevämmäksi.

  • 1 dl kikhernejauhoa
  • 1 dl vettä
  • 0,5 tl suolaa (esim. mustaa suolaa, kala namak)

Vatkaa kaikki ainekset sekaisin ja kuumenna paistinpannu. Paista kikhernekäs reilussa öljyssä n. 30-60 sekuntia molemmilta puolilta, tai jos teet suuremman taikinan ja isompia lettuja niin 2-3 minuuttia per puoli.

Vinkkejä

  • Käytä suolana mustaa suolaa eli kala namak -suolaa. Mustan suolan kananmunan kaltainen maku tulee sen sisältävistä rikkiyhdisteistä.
  • Lisää taikinaan silken-tofua eli pehmeää tofua ja vatkaa kunnolla tai käytä tehosekoittimessa, jotta taikinasta tulee yhtenäinen, tai lisää taikinaan hieman soijamaitoa. Voit kokeilla myös ruokalusikallista perunajauhoa. Saat kikhernekkäistä pehmeämpiä ja rakenteeltaan joustavampia.
  • Käytä kikhernekästä tortillarullana ja täytä se haluamillasi täytteillä.
  • Lisää jo taikinaan erilaisia nopeasti kypsyviä kasviksia, jolloin saat kikhernekkäästä täydellisen aterian.
  • Käytä kikhernekästä gluteenittomana pitsapohjana.
  • Käytä taikinaa erilaisten kasvien friteeraukseen.
  • Käytä taikinaa murskattujen kikherneiden ja mausteiden kera falafeleiden valmistukseen.

 

Seitanpihvit

  • 4 dl gluteenijauhoa
  • 1 dl kikhernejauhoa
  • 1 tl suolaa
  • 2,5 dl vettä
  • 0,5 dl öljyä

Kaada kattilaan 3 l vettä sekä 1 rkl suolaa ja laita vesi kiehumaan. Sekoita taikinan ainekset hyvin, vaivaa pari minuuttia ja muotoile n. 20 cm pitkä pötkö. Keitä seitanpötköä 20-30 min. Anna jäähtyä ja leikkaa pihveiksi. Marinoi pihvit halutessasi grilli- tai soijakastikkeessa ja paista pannulla miedolla lämmöllä kunnes pinta on kauniisti ruskistunut.

Seitanlehtipihvit

Seitanpihviaineksesta voit tehdä myös suuria lehtipihvejä!

Kaada Vegemix Seitanpihviaineksen sisältö kulhoon ja valmista taikina pussin ohjeen mukaan. Leikkaa taikinasta 6-8 samankokoista palaa ja muotoile paloista haluamasi kokoiset pihvit: painele taikinapalaa vuorotellen nyrkillä pöytää vasten ja venytä sitä sormin reunoilta kunnes se melkein hajoaa. Pihvi paisuu vielä keittovaiheessa, joten voit tehdä siitä hyvinkin suuren.

Keitä pihvejä kattilassa, jossa on n. 2-3 litraa vettä ja 1 rkl suolaa. Voit käyttää suolan sijaan myös 0,5 dl soijakastiketta ja esimerkiksi 2 rkl balsamicoa. Keitä pihvejä n. 15 minuuttia, anna vetäytyä ja kuivua hetki ja paista pannulla runsaassa öljyssä kauniin kullanruskeiksi. Voit myös marinoida pihvejä grillauskastikkeessa ennen paistamista.

 

Seitanmureke

Murekkeen tyyppinen seitan käy erityisesti ruskeakastikkeen kanssa. Voit lisätä taikinaan mausteita oman maun mukaan ja vaikka valmiiksi kypsennettyjä kasviksia, esimerkiksi pieneksi silputtua ja kuullotettua sipulia, paprikaa tai sieniä.

  • 4 dl gluteenijauhoja
  • 1,5 dl kikhernejauhoja
  • 2-3 tl suolaa
  • 2 rkl sipulijauhetta
  • 1 rkl valkosipulijauhetta
  • 2 tl mustapippuria
  • 140 g tomaattipyrettä tai 1 dl paseerattua tomaattia tai ketsuppia
  • 3 dl vettä
  • 1 dl öljyä
  • (kasvislientä)
  • (kuullotettuja kasviksia)

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Sekoita kuivat ainekset ensin keskenään ja lisää sitten kosteat ainekset. Vaivaa taikinaa käsin pari minuuttia, jotta kaikki ainekset sekoittuvat ja taikinasta tulee yhtenäinen. Muotoile taikinasta n. 20-25 cm pitkä paisti, aseta öljyttyyn vuokaan ja kääntele öljyssä. Voit kaataa vuokaan myös pari desiä kasvislientä ja valella mureketta liemellä paiston aikana. Paista uunissa 50 minuuttia, anna vetäytyä hetki ja nauti!

 

Pitsataikina tai leipä täysjyväjauhoista

Proteiinipitoista gluteenijauhoa voit käyttää myös leivonnassa tuomaan taikinaan tarvittavaa sitkoa. Esimerkiksi täysjyvävehnäjauhoista tehtävässä pitsa- tai leipätaikinassa voit helpottaa vaivaamisvaihetta huomattavasti vain lisäämällä täysjyväjauhojen sekaan esim. seitsemäsosan gluteenijauhoja.

Ohje 2 pellilliselle pitsapohjaa tai yhdelle vuokaleivälle:

  • 2,5 dl vettä
  • 1 kuivahiivapussi
  • 1 rkl öljyä
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 6 dl täysjyvävehnäjauhoja (graham-jauho)
  • 1 dl gluteenijauhoja

Sekoita veteen kuivahiiva, öljy, sokeri ja suola ja sekoita (esimerkiksi käsin) kunnes hiiva on liuennut veteen. Kaada täysjyvävehnäjauhot ja gluteenijauho päälle ja sekoita nopeasti, jotta kaikki jauhot sekoittuvat nesteeseen. Vaivaa taikinaa pari minuuttia, kunnes se on kimmoisa ja yhtenäinen.

Anna taikinan nousta huoneenlämmössä 0,5 – 1 tunti tai vaikka yön yli jääkaapissa (muista antaa taikinan lämmetä huoneenlämmössä ennen paistamista). Kauli taikinasta kaksi pellillistä pitsapohjia ja täytä mielesi mukaan. Tehdessäsi leipää voit kaataa taikinan öljyttyyn uunivuokaan ja paistaa sitä 225 asteessa n. 35-40 minuuttia.